Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2009 09:49 - Петицията за забрана на генно модифицираната царевица ще бъде представена на фермерите от Варненско
Автор: zachistihrani Категория: Политика   
Прочетен: 1281 Коментари: 0 Гласове:
1



Петиция за забрана на генно-модифицирана царевица ще бъде представена на фермери от Варненско

Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) ще поиска подкрепата на фермерите от Варненския регион за забрана на генно-модифицираната царевица MON 810 в България. Това ще стане по време на дискусионна среща със земеделски производители, животновъди, представители на държавната и общинска администрация, контролни органи. Срещата ще се проведе в Бизнесцентъра на ул. “Никола Вапцаров” 7А (до зала “Черно море”) на 6 ноември от 13 часа. По време на форума ще бъде обсъждано, как и защо българските фермери стават зависими от мултинационални компании, разработващи генно-модифицирани посеви; как генно-модифицирани култури се отглеждат и продават нелегално на българския пазар; как влияе върху здравето ни консумацията на генно-модифицирана храна. Ще бъде излъчен филмът “Зърното на истината”, в който американски и канадски фермери споделят проблемите си след използване на генно-модифицирано зърно. Ще бъде представена и изложбата “Генно-модифицираните организми – невидимата заплаха”.
Петицията за забрана на генетично-модифицирания хибрид царевица MON 810 в България стартира на 24 октомври от Силистра. Началото й беше обявено от председателя на Сдружение “Агролинк” Светла Николова. "Надяваме се българското правителство да изрази законодателно своята ясна позиция и да даде възможност на българските производители и преработватели да бъдат конкурентни на световния пазар, където търсенето на храни без генно-модифицирани организми се увеличава непрекъснато", смята Светла Николова.
Засега шест страни в Европа, сред които Германия и Франция, забраниха култивирането на царевичния хибрид MON810, а страни като Австрия, Швейцария, Ирландия и Италия имат тотална забрана за отглеждането на всички генетично модифицирани растения.

Срещата във Варна е шестата заключителна, след проведени подобни в Добрич, Шумен, Силистра, Разград и Търговище. Целта е да бъдат информирани гражданите, производителите на селскостопански култури и храни, както и контролните органи и медиите, за генно-модифицираните организми – за здравните и екологични особености от освобождаването им в околната среда. Кампанията се финансират от дарителската програма на “Мобилтел” – “M-Тел ЕКО Грант”, която тази година подкрепи идеи, предлагащи устойчиви решения за съхранение на природата чрез участието на обществото.

За повече информация:
www.ecovarna.info и www.mtel.bg

Публикувано на 4 ноември 2009
Източник  ОЦОСУР


Тагове:   царевица,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zachistihrani
Категория: Политика
Прочетен: 130486
Постинги: 48
Коментари: 37
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930