Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2009 04:56 - У нас се предлагат генетично модифицирани храни
Автор: zachistihrani Категория: Политика   
Прочетен: 859 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.12.2009 05:01


У нас се предлагат генетично модифицирани храни без това да е обозначено на етикетите

 

В търговската мрежа у нас масово се предлагат генетично модифицирани храни без това да е обозначено на етикетите, смята председателят на сдружение „Агролинк” Светла Николова.

Пред Агенция „Фокус” Николова обясни, че контролът в страната е много слаб, няма достатъчно капацитет, нито в Министерството на здравеопазването, нито в Министерството на земеделието и храните, нито в Министерството на околната среда и водите.

„Да сте видели продукт, на който да пише, че се съдържа генно модифицирани организми (ГМО)?”, посочи тя. Темата за ГМО в храните е щекотлива. Нужно е в България да има дебат, защото засяга всички. В момента отговорностите за контрола на ГМО са разпръснати в различни закони, посочи Николова и допълни, че информацията на ГМО у нас е твърде малко.

Засега няма официално разрешение от българското правителство за внос на генетично модифицираната царевица на международната американска компания „Монсанто” MON 810 в България под формата на фураж, посочи Светла Николова.

На последния съвет на министрите по земеделие България е гласувала „за” допускането на фураж от царевицата MON 810 на територията на Европейския съюз, обясни още Николова.

Шест страни в Европа, сред които Австрия, Франция, Гърция, Германия, са забранили MON 810. По този повод миналата седмица Коалиция „За да остане природа в България” излезе с петиция за налагане на забрана за отглеждането на генетично модифицираната царевица, припомни Светла Николова.
Генно модифицираната култура се отглежда само в Испания засега, а преди се е отглеждала и във Франция, но впоследствие е била забранена. Малки площи има и в Чехия.

В България царевицата никога не се е отглеждала, но представители на американската компания вече са у нас и предлагат продуктите си. „Техните цели са точно такива, да се започне да се отглежда”, обясни Николова.
За да започне да се отглежда у нас, трябва да има специално разрешение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). За вноса пък се грижи Министерството на земеделието и храните.

На 3 и 4 декември няколко неправителствени организации организираха кампания срещу ГМО в България. На 3 декември в Чешкия център беше излъчен немски филм по този повод.

Автор: Галина Иванова

http://www.ecomedia.bg/news/bulgaria-news/article/3297

 



Тагове:   НАС,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zachistihrani
Категория: Политика
Прочетен: 130951
Постинги: 48
Коментари: 37
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930