Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2009 19:21 - Принципи, на които законът за ГМО трябва да съответства. Взети са от Европейските директиви
Автор: zachistihrani Категория: Политика   
Прочетен: 1611 Коментари: 1 Гласове:
1



V Принципи, на които законът за ГМО трябва да съответства (взети са от Европейските директиви)
V Коментар за прилагането на принципите в проекто-закона за генно модифицираните организими

1. Държавата, в рамките на своята компетентност, по-специално чрез приемането на закони, политики за обществено финансиране, чрез определянето на условията и съдържанието на държавното образование и предоставянето на информация и чрез насърчаването на изследователската работа и разработките, трабва да осигури цялостнотo отношение към управлението на ГМО и мерките за предотвратяване на възможни отрицателни ефекти върху околната среда и човешкото здраве (принцип на цялостта).

Коментар: В проектозакона не е спазен. Липсват участието на обществеността, мерките за предотвратяване на отрицателни ефекти. Липсват цели глави, които да отразяват пазара, контрола и търговията

2. Дейности с ГМО в една затворена система, преднамереното освобождаване на ГМО в околната среда и предлагането на ГМ продукти на пазара трябва да бъдат разрешени само, ако се взимат предвид постиженията на науката и технологиите, и се гарантират мерки за сигурност, недопускащи никакви директни или косвени, незабавни или проявяващи се със закъснение дългосрочни кумулативни отрицателни ефекти върху околната среда и човешкото здраве (принцип на предпазливостта).

Коментар: Не се гарантират мерки за сигурност, предлагат се дейности неосигурени с контрол, няма оценка за дългосрочни икономически, соцеални и екологични ефекти и въздействия

3. При взимане на управленски решения, свързани с управлението на ГМО, както и с управленския процес по принцип, е необходимо да се вземат предвид не само благосъстоянието на хората, но и благосъстоянието на всички живи организми, интегритета и уязвимостта на човешката природа, всички живи организми и околната среда като цяло (биоетичен принцип).

Коментар: В Проектзакона няма нито една дума и не са взети предвид изобщо нито биоразнообразието, нито въздействието върху човека, нито околната среда

4. Разрешаването на дейности с ГМО в една затворена система, тяхното преднамерено разпространение в околната среда и предлагането на ГМ продукти на пазара трябва да бъде извършено така, че решенията да се взимат за всеки отделен случай във връзка с възможни негативни ефекти върху околната среда и човешкото здраве (принцип на взимането на решение за всеки отделен случай).

Коментар: Няма регламент за взимането на решение за всеки отделен случай

5. Въвеждането на ГМО в околната среда може да се осъществи по начин, при който преднамереното разпространение на ГМО в околната среда или предлагането на пазара е възможно да става постепенно и само при условие, че е осигурено високо равнище на сигурност на предишен етап на разпространение, което позволява преминаването в следващ етап. В този смисъл, е необходимо в повечето случаи, преди предлагането на даден продукт на пазара, да се проверят възможните негативни ефекти при преднамерено разпространение на ГМО в ограничени контролирани зони (принцип на постепенността).

Коментар: Не е предвидено постепенност, няма осигурено високо равнище на сигурност. Няма предвидени оценки на определен етап от прилагането на закона и развитието на генното инженерство и интродуцирането на трансгенни култури.

6. На всеки етап от разпространението на продукти на пазара, тяхното проследяване трябва да бъде гарантирано (принцип на проследяемост).

Коментар: В закона въобще не се говори за проследяемост. Няма предложена система за контрол и проследяване на веригата от полето до магазина

7. Всеки човек, който се заминава с ГМО в една затворена система, преднамерено разпространява ГМО в околната среда или предлага продукти на пазара, носи отговорност пред закона за вреди, произтичащи от дейността му с ГМО (принцип на отговорност).

Коментар: В закона поради липсата на система за контрол не я ясно как ще бъде подведено лицето под отговорност

8. Всеки човек, който се заминава с ГМО в една затворена система, преднамерено разпространява ГМО в околната среда или предлага продукти на пазара, трябва да покрие всички разходи, произтичащи от покриването на необходимите мерки за сигурност при управление на ГМО, както и разходите по намаляване и предотвратяване на последиците от негативни ефекти от управлението на ГМО, в съответствие с този закон. (принцип "причинителят плаща").

Коментар: Санкциите са твърде ниски за големите мултинационални компании занимаващи се с генно инженерство

9. Държавата трябва да предприеме мерките за намаляване или предотвратяване на последиците от негативните ефекти, причинени от дейности с ГМО в една затворена система, преднамерено разпространение на ГМО в околната среда и предлагането на продукти на пазара, ако юридическо или индивидуално лице, извършващо дейности с ГМО не може да бъдат идентифицирано, а последиците от неговата дейност не могат да бъдат смекчени или предотвратени по друг начин, в съответсвие с този закон. (принцип на задължителните допълнителни предпазни мерки).

Коментар: В закона лиспват въобще такива мерки. Какво ще стане ако се повтори случая Пърси Шмайзер от Канада в българските условия?

10. Обществеността има право да бъде информирана относно управлението на ГМО, както и да бъде включена в процеса на издаване на разрешения в съответствие с този закон (принцип на обществеността).

Коментар: Обществеността е изключена от закона, като никъде не е спомената, нито в процеса на взимане на разрешения, нито при контрола.

Материалът е публикуван на сайта на Екологично сдружение "За земята"
 


Тагове:   ГМО,


Гласувай:
1



1. анонимен - Огромната лъжа на управляващите за ГМО и писмото от ЕК
03.02.2010 13:36
Огромната лъжа на управляващите за ГМО и писмото от ЕК
Дата: 03.02.2010

Отговор от ЕК за стартиралата процедура по ГМО

Поради тоталната липса на прозрачност около писмото от ЕК до МОСВ от м.април 2009, послужило за мотив за промяна на закона за ГМО, в което писмо МОСВ твърдят, че е стартирана наказателна процедура срещу България за несинхронизиране на законодателството ни за ГМО с евро директиви, сдружение За Земята са отправили преди месец официално запитване до ЕК каква точно процедура е стартирана срещу Бг.

Вчера е получен отговор от ЕК, от който става ясно, че стартираната "процедура № 2023/2009 е за нарушение относно непълно и неправилно транспониране на директива 98/81/ЕО, изменяща директива 90/219ЕИО, относно работата с ГМО в контролирани условия и замърсяване в района на с. Доброславци"!

Контролираните условия обхващат единствено опити с ГМО в лабораторни условия. Това означава, че ЕС не иска от България промяна на закона, в частта освобождаване на ГМО в околната среда и не счита, че законът ни противоречи на евро директивите в тази си част - конкретно директива 2001/18/ЕО.

Това доказва манипулациите на МОСВ и обяснява защо това писмо така и не беше показано на нито един представител на НПО или медия, въпреки многократните искания.

Това е доказателство за наличието на мащабни корупционни схеми, умело прикрити зад израза на селския пъдар: "Европа иска това от нас".

Това е доказателство за пълна липса на контрол от страна на отговорните институции, т.к. е допуснато замърсяване с ГМО, за което Европа ни санкционира.

За информация - с. Доброславци е в софийска област и в него се намира фабриката на фирмата Биопрограма, производител на билкови чайове.

http://journey.bg/news/?&ntype=1&year=2010&news=40358

http://www.bnews.bg/topics-5119
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zachistihrani
Категория: Политика
Прочетен: 130244
Постинги: 48
Коментари: 37
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031