Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2009 09:54 - Становище на ЕС "За Земята" за предложението за изменние на Закона за ГМО (внесено е на 16.12.2008)
Автор: zachistihrani Категория: Политика   
Прочетен: 985 Коментари: 0 Гласове:
1



Становище на ЕС "За Земята" относно предложението за изменение на закона за генетично модифицирани организми

Внесено на 16 декември 2008 в НС със Сигнатура: 854-01-162  

Внесеното предложение за промени е с основен мотив, че съществуващата забрана в чл.80 отнема „правото на изследвания в тази област“. Ние не сме съгласни че законът е пречка за научно-изследователската дейност по генно-модифицираните организми (ГМО) защото:

  • Изследванията с ГМО се извършват в контролни условия, които се уреждат в други членове на закона. Научните изследвания могат да се правят само в опитните полета на научните институти, но не и в прилежащите към защитените територии буферни зони.

  • Ако аргумента на вносителите е, че освобождаването в околната среда е с цел експеримент със сорт ГМО царевица, която има разрешение за освобождаване в околната среда на Европейския Съюз, то не виждаме основание да се засаждат големи площи, както и това да става в близост до защитени територии;

  • По настоящем от 2006 г до днес нито едно предложение за освобождаване в околната среда на ГМ царевица не е постъпило в Комисията по ГМО към Министерство на Околната Среда и Водите, въпреки възможността за това;

  • Действително Законът за ГМО е рестриктивен по отношение на освобождаването на ГМО в околната среда и това е с цел да се предпази българското природно богатсво и земеделие, с което се гордеем и което отразява желанията на българските избиратели. Предложеното изменение, въпреки че е с мотив за научни цели ще даде възможност за широкомащабно отглеждане на ГМ царевица в територии близки до защитените и ще обслужва по-скоро частни корпоративни интереси, отколкото тези на държавата и нейните граждани.

  • Практиката в България по отношение на широкомащабното експерименталното отглеждане на ГМ царевица е печална, особено след скандала със замърсена реколта и загубите на завода за царевични продукти „Амилум“ в Разград и трябва да остане забранена.

 

По отношение на мотивите за промени:

- Това, че царевицата няма родственици, не означава, че не можем да защитаваме от замърсяване всички не-ГМ царевица - конвенционална или биологична.
- Одобрените за памук изолационни разстояния не могат да се отнасят и за царевизата, тъй като това са коренно различни култури.
- Заплевеляването може да се реши и се решава в България много успешно при конвенционалното земеделие с използването на хибридни сортове и хербициди. Не е доказано (нека да представят доказателства със сравнителни експерименти), че заплевелявенето може да бъде по-добро чрез използването на генно-инженерните технологии.
- Да бъдат представени научни експерименти в България за максималното изолационно растояние (ИР) при царевицата. Според експерти разпрастранението на царевичния прашец може да достигне и над 1000 м за конвенционалната царевица. От къде предложителите знаят каква ще е виталността на полена на ГМ царевица, която още не е предложена за освобождаване в околната среда.

- Във връзка с промените в климата твърдението, че самосевки не могат да оцелеят в условията на България е спорно, още по-вече че то се отнася за конвенционалната царевица, а не за ГМ царевица, с която евентуално ще се експериментира и чиито качества са все още непознати.

- На 16 02 2009 Министрите на околната среда на ЕС потвърдиха националните забрани във Франция и Гърция за отглеждане на ГМО царевица. Гърция от своя страна се опита да наложи търговски ограничения за вноса на царевица от България заради опасения от замърсяване с ГМО. Тези факти показват нежеланието в Европа към ГМО царевицата и са ясен индикатор на къде не трябва да се насочва развитието на родното земеделие и наука.

По силата на закона за ГМО няма член, който да забранява научните експерименти, нито пък отглеждането на царевица при спазването на условията и представяне на необходимите документи пред МОСВ. Вносителите смесват категориите научен експеримент с широкомащабно отглеждане и следователно би следвало да прецизират предложението и мотивите си.

София, 18 Февруари 2009

С уважение,
Тодор Славов
ЕС „За Земята“


 

Настоящото становище бе разработено в сътрудничество със сдружение Агролинк и отразява становището на Коалиция „България – зона свободна от ГМО“ за пълна забрана за освобождаването на ГМО в околната среда и на пазара.

Публикеано е на сайта на сдружението



Тагове:   ГМО,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zachistihrani
Категория: Политика
Прочетен: 130932
Постинги: 48
Коментари: 37
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930