Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2010 20:07 - Идеи за конкретни стъпки в кампанията за ограничаване свободното разпространение и отглеждане на ГМО в България.
Автор: zachistihrani Категория: Политика   
Прочетен: 956 Коментари: 0 Гласове:
2



Бурна дискусия за ГМО в Биологически факултет 18.12.2009 
Българската фондация биоразнообразие 
 

Над 60 човека се събраха вчера на информационната среща за представяне на генетично модифицираните организми, рисковете и заплахите, които крият и текущата политика на България по отношение разпространението на ГМО. Програмата беше променена в движение – вместо с филма „Давид срещу Монсанто” започнахме с презентация за ГМО и оставихме по-голямата част от времето за дискусия и споделяне на идеи.

В презентацията, изнесена от Светла Николова от Сдружение „Агролинк”, бяха разбити митовете, около които се гради имиджа на ГМО. Въпреки широко пропагандираното в защита н ГМО становище за високото му производство и ниска цена, семената за ГМО хибридите поскъпват ежегодно, както и цената на пестицидите, с които се обработват. Няма начин да бъдем толерантни едновременно към ГМО, биологично и конвенционално земеделие, защото ГМО не са съвместими с останалите видове земеделие и замърсяват околната среда посредством полените си. Част от видовете пък са стерилни – което принуждава стопаните всяка година да си закупуват семена от американските фирми монополисти. Ако пък във вашето стопанство бъде открита ГМО култура, сте задължени да заплатите патента на същата Американска компания, нищо че разпространението е станало…по вятъра. В момента нито една от масово отглежданите култури: царевица, соя и рапица, не е от стопанско значение към момента за изхранване на населението. Културите се използват най-вече за фураж. За това пък е научно доказано, че животните, които се хранят с ГМО, имат по-малобройно поколение, появяват се и много алергии. Част от кокошките пък не искали да се хранят с ГМО семена.

Другата важна част то дискусията беше посветена на контрола в собствената ни държава за разпространението на ГМО. Допустими са храни на пазара, които съдържат под 0,09 % ГМО продукти. При изследване на
Обществен център за околна среда и устойчиво развитие – Варна са установени продукти със съдържание на ГМО на пазара. Това, при положение, че в настоящия момент ГМО са абсолютно забранени в България. Изследването е било обаче общо – поради финансови въпроси и не може да се каже кои точно продукти. Държавните лаборатории, които ние всички като данъкоплатци издържаме, пък не са особено отзивчиви да изследват пазар за ГМО при поискване от граждани. Въпреки това, ако повече хора започнат да се интересуват и настояват за текущи и изненадващи изследвания, със сигурност имаме по-голям шанс да бъде оказвае по-голям контрол върху това, което се предлага за храна на нас и нашите стопански животни.

До този момент експерти от неправителствените организации в Коалицията «За да остане природа в България» изготвиха подробни становища по предложенията за промени в Закона, които предоставиха на депутатите от Комисиите по земеделие и околна среда. Участваме на всички заседания и търсим личен контакт и срещи с представители на различните парламентарни групи. Създадени са и различни информационни материли и сайтове с информация:
http://www.kompira.co.cc. По време на заседанията на Комисиите бяха организирани и ще продължим да организираме граждански присъствия. Подкрепата на обществеността е изключително важна за решаването на този казус с подчертана обществена значимост.

Всеки от нас може да подпише
подписката срещу разпространението на царевичния хибрид МОН810 и да я разпространи по форуми и лични контакти (този царевичен хибрид е единственото растение, което е разрешено да се отглежда в някои държави на Европейския съюз). Има създадена кауза «Не на генно модифицираните организми (ГМО) в България» и Спрете пропагандата на ГМО в българските медии! във фейсбук, където на едно място е събрана мнгоо информация и образователни филми. Има създаден и блог «За чисти храни», който е отворен посредством паролата zachistihrani за обновяване и публикуване от всеки желаещ.

Информация за ГМО и предишни кампании за тяхната забрана в България са достъпни и на сайтовете на:
*
ЕС "За Земята"
*
Обществен център за околна среда и устойчиво развитие – Варна
*
Сдружение „Агролинк”

Становища срещу разрешаването на ГМО изказаха и
Асоциация "Биопродукти" и в Социалната мрежа на българските фермери


Тук публикуваме и възникналите идеи на участниците в дискусията вчера за конкретни стъпки в кампанията за ограничаване свободното разпространение и отглеждане на ГМО в България. Главната идея е всеки да разкаже за проблема и да поеме организацията на поне едно действие, за да излезем от кръга на сайтовете на природозащитните организации и да постигнем по- широка обществена осведоменост и подкрепа.

Предложения за действия, които се надяваме, че „който предложи – той заложи” и ще поеме като лична задачка. Всички сме поканени да помагаме:
1. Да се поиска от БНТ организиране на едно предаване „Референдум” на темата ГМО.
2. Протест/транспарант на площада на Нова година в София.
3. Да почерпим депутатите от комисиите по земеделие и околна среда с ГМО продукт. „Граждани тровят депутати с ГМО” – блестящо заглавие за първа страница. Може ли някой да намери ГМО царевица например?
4. Да се демонстрира пред БНТ с транспаранти и да се поиска гласност и отразяване на проблема и публичен дебат по въпроса, медиите да се призоват да се включат по-активно в развитието на дебата.
5. Персонално към депутатите да се изпратят послания, искания, продукти, информационни материали. Студентите да установят дали могат персонално да предупредят депутатите от техните родни места. Към момента ключова е подкрепата на представители на ГЕРБ за либерализирането на режима за ГМО, за това предложението е всеки да потърси начин да говори с поне един депутат. Предоставянето на контакти за лични срещи на експерите от организациите с парламентарни групи и депутати също е от полза.
6. Да се разпространи информация и из други форуми, включително партийни;
7. Да се разпространи информация из електронни медии – те в момента са най-свободни.
8. Да се обсъди евентуално подготовка и разлепване на стикер в градския транспорт в София и да се пробва сътрудничество с компанията за градски транспорт.

Широката обществена осведоменост и подкрепа НЕ зависи само от професионалистите в земеделието и биопродукцията или пък неправителствените организации, това зависи от съвместната работа и участието на всеки един от нас като граждани.

Срещата в Биологически факултет се осъществява кто част от редовни обучения за граждани и доброволци, които са отворени за всички. Всеки вторник в зала 105 се състоят лекции, свързани с опазването на биоразнообразието, организирани от Българска фондация Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците. Допълнително, Коалицията «За да остане природа в България» с подкрепата на Фондация ЕкоОбщност и Финансовия механизъм на ЕИП организира обучения по гражданска активност, природозащитно законодатерлство и актуални проблеми в рамките на ежеседмичните лекции или допълнително.

Който иска да получава информация за всички теми и презентации може да се запише в мейлинг лист, като пише на Яна Гочева: iana.gocheva@gmail.com

Който все още не е абониран да получава информация за предстоящи инициативи на Коалицията «За да остане природа в България» може да го направи, като пише на contact@forthenature.org



Тагове:   стъпки,   отглеждане,   ГМО,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zachistihrani
Категория: Политика
Прочетен: 130960
Постинги: 48
Коментари: 37
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930