Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2010 06:12 - ГМО-храните са опасни за репродуктивното здраве
Автор: zachistihrani Категория: Политика   
Прочетен: 1036 Коментари: 0 Гласове:
1



ГМО-храните са опасни за репродуктивното здраве November 27, 2008

image
На 11 ноември Австрийското правителство публикува резултатите от изследвания, доказващи безспорно неблагоприятното въздействие на генно-модифицираните храни върху репродуктивната система.

Dr Jurgen Zentek, професор по ветеринарна медицина към Виенския Университет, е водещ на екипа. Били са изследвани две групи мишки – едната хранена с нормална храна и другата група, хранена с 33 % генно-модифицирана царевица – хибрид на Monsanto MON 810 и друг сорт, и нормална хранителна смес.

Наблюдавано е намаляване на числеността на няколко последователни поколения и по-ниско тегло на новородените от родителите, хранени с ГМО. Отклоненията са статистически ЗНАЧИМИ, т.е. става дума за значителни отклонения от нормата. Публикуваните резултати дават потвърждение за това, че все още се знае твърде малко за природата на генно-модифицираните продукти и тяхното влияние върху здравето в дългосрочен аспект. Те също така поставят под сериозно съмнение системата за оценка на рисковете, която в момента функционира в Европейския съюз.

„Европейската комисия за безопасност на храните / European Food Safety Authority/ извършва неадекватни проверки за безопасността на храните от ГМО и често само легитимира твърденията на агробизнеса и корпорациите, без реално да ги проверява.” – твърдят експертите от Greenpeace. Те призовават всички европейски граждани да окажат съответния натиск върху правителствата в оставащите дни до решаващата среща на министрите от общността на 4-ти декември, когато се очаква да се реши съдбата на комисията по безопасност на храните и да се уточнят мерките по контрол на ГМО.

Името на България се нарежда сред имената на тези европейски държави, които имат уклончива политика по въпроса и са по-скоро склонни да гласуват за снижаване на нивата на контрол и превенция на риска от въвеждането на ГМО в ЕС.

Това, което е нужно да се направи в момента е: да покажем желанието си като граждани на Европа да бъдат създадени по-добри механизми за контрол на безопасността на храните, на здравето и околната среда. Можете да подпишете петицията към министрите на ЕО на следния адрес:genetic-engineering/take-action.

image

Активистите на Greenpeace  проведоха акция в Брюксел в понеделник с цел да привлекат вниманието на обществеността и политиците към недефинираните и непредсказуеми опасности, които представляват ГМО, особено използвани в храните,  за здравето и околната среда.

По материали от: www.pr-inside.com и www.theprogressivemind.info



Тагове:   здраве,   опасни,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zachistihrani
Категория: Политика
Прочетен: 130970
Постинги: 48
Коментари: 37
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930