Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2010 22:15 - На 13 януари национален протест в София срещу ГМО
Автор: zachistihrani Категория: Политика   
Прочетен: 1820 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 11.01.2010 22:23


Социалната мрежа на българските фермери ще подкрепи националния протест срещу ГМО в София 11.01.2010
Източник: Фермер.БГ

Социалната мрежа на българските фермери Фермер.БГ ще подкрепи националния протест срещу либерализирането на закона за ГМО, който ще се проведе на 13 януари в столицата.

Проблемът с ГМО е от национално значение. Приемането на предвидените промени в Закона пряко ще засегнат българското селскостопанско производство и природното разнообразие на страната, коментира главният редактор на Фермер.БГ Борислав Борисов. Той допълни, че медията ще подкрепи протеста, защото е необходим широк обществен дебат и запознаване на гражданите с въпросите, свързани с ГМО.

Необходим е и много по-добър контрол върху използването на генетично-модифицирани организми в хранителната промишленост, какъвто в момента не се осъществява. Както знаете преди по-малко от месец доклад на Националната лаборатория за контрол на генетично-модифицирани храни доказа, че все повече в странат ни се увеличава броят на храните, които съдържат ГМО над допустимите, без това да е отразено върху етикетите. Това автоматично се оказва заплаха за здравето на хората, коментира Борисов.

Не трябва да се забравя също така, че през 1996 год. България ратифицира Конвенцията на ООН за биологично разнообразие. В този смисъл при либерализиране на закона за отглеждане на ГМО, се получава противоречие с Конвенцията. На практика се оказва, че е невъзможно да се запази биоразнообразието на страната при свободно използване на ГМО. Това ще доведе и до изключително негативни последици за еко и биоземеделието в страната, коментира Борислав Борисов.

Земеделски производители, членове на Фермер.БГ, също ще се включат в протеста пред Народното събрание.

Ще има протест срещу ГМО пред Народното събрание 6 януари 2010, 17:07 Наука
София, България изпрати на приятел image image image image image Протест пред Народното събрание на 13 януари под надслов “България свободна от генетично модифицирани организми”, организират от инициативен комитет на родители и граждани, регистрирани в портал BG- MAMMA “Изискваме от българското правителство и отговорните институции да представят открито и честно пред българския народ политиката си спрямо генетично модифицираните организми и ефективно да защитят националните интереси на България”, се казва в петицията, подкрепена от над 700 души до момента и изпратена до всички държавни институции.

В подписката държавниците се призовават да се инициира широка обществена дискусия преди да се предприемат важни законодателни промени, засягащи здравето, околната среда, биологичното разнообразие и земеделието.

Комитетът настоява да се запази забраната за освобождаване на ГМО в околната среда, записана в чл. 79 от Закона за генетично модифицираните организми, както и да се запази забраната освобождаването им в защитени територии и на 30 км около тях, записана в чл. 80 от същия закон.

Според инициативния комитет има съмнения за вредно въздействие върху човешкото здраве и околната среда при отглеждане и употреба на ГМО продуктите. Организаторите на протеста искат и изрична забрана на царевичния хибрид МОN810 и припомнят, че той е забранен в 6 страни, членки на ЕС, чиито законодателства са изцяло хармонизирани с европейските изисквания и директиви.

”България е между страните с най-голямо биологично разнообразие в Европа. Няма да опазим биоразнообразието в страната ни, ако допуснем свободното използване на генетично модифицирани организми”, се казва още в петицията.
Създателите на петицията напомнят, че традиционните български култури и екологично чисти хранителни продукти ще бъдат генетично замърсени и ще загубят своите пазари и конкурентоспособност. Последствията за българското биологично земеделие ще са необратими.

Всички, които искат да подкрепят петицията, могат да го сторят на http://grazhdani.eu/nachalo.php
/БЛИЦ
 


Тагове:   протест,   национален,   ГМО,


Гласувай:
2



1. iskren74 - Това е чудесно. Там съм. Петицията е ...
12.01.2010 05:23
Това е чудесно. Там съм.
Петицията е подписана вече от над 1800 души.
България няма никаква нужда от ГМО. Тя притежава едни от най-добрите житни площи.
ГМО не повишава а намалява реколтата. Вижте филма от предния постинг. В Индия хората са възмутени и май там ГМО са вече забранени.
На никаква цена не бива да се допуска това.
Гледам ги с каква лека ръка и престъпна пасивност депутати от всички групи се отнасят към проблема. Това е просто потресаващо. Не съм чул нито едно изказване против ГМО.Как не ги е срам!?

Къде е сега "Втория Левски" се питам!? Който да заклейми световния заговор срещу България по повод ГМО. Да размаха ръце, отсечените движения, лошия му поглед...:) жалка история
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zachistihrani
Категория: Политика
Прочетен: 130254
Постинги: 48
Коментари: 37
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031