Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2010 19:05 - НС прие на първо четене промените в закона за ГМО
Автор: zachistihrani Категория: Политика   
Прочетен: 2218 Коментари: 2 Гласове:
1



Законопроектът мина с 89 гласа "за", 36 "против" и един "въздържал" се. До второто четене на закона остават 21 дни.
image
image
image
13 януари 2010 | 15:02 | Агенция "Фокус"
image
image
image
София. Депутатите приеха промените в Закона за генетично модифицираните организми на първо четене, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Законопроектът бе приет с 89 гласа „за”; 36 гласа „против” и 1 „въздържал се”. След това депутатите удължиха и срока за въвеждане на промени между първо и второ четене с 21 дни.
Преди това д-р Евгений Желев от ПГ на КБ попита: „Какво ще променим с този закон? Защо ще произвеждаме геномодифицирана царевица, ако няма да я продаваме в страната, ако няма да е в хранителната верига? На кого ще я продаваме”. Той заяви, че като лекар не би подкрепил законопроекта.
Цветомира ГЕОРГИЕВА
image
image
image
image
image
Искра Михайлова: Законопроектът за ГМО в този вид би бил престъпление към българската природа
image
image
image
13 януари 2010 | 14:54 | Агенция "Фокус"
image
image
image
София. Нима ние се отказахме от биологичното земеделие - това попита в рамките на обсъждането на промените в Закона за генетично модифицирани организми депутатът Искра Михайлова, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Не е вярно, че само в България има рестриктивни закони. Не е вярно, че само към България има наказателни процедури. Ние сме страна член на ЕС. Ние имаме право да изразяваме позиция в един общ дебат в ЕС, каза Михайлова.
Внасянето на този законопроект във вида, в който го виждаме, сега е ненавременно и би бил престъпление към българската природа. Биологичното земеделие е това, за което настояват много от страните-членки на ЕС, за това, за което се отпускат средства от еврофондове, каза Михайлова. По думите й с този законопроект е нарушен принципът за правото на различните видове земеделие да се развива на територията на една страна.
Михайлова обясни, че законопроектът може да се приеме на първо четене, но той има нужда от сериозно осмисляне и от много сериозна работа.
Георги Божинов каза: „Правят се няколко неприемливи на този етап изменения, което ни дава основание нашата ПГ да не подкрепи закона”.
Министър Нона Караджова коментира, че с този закон не се прави престъпление към околната среда и каза: "Моля ви не плашете хората".
Цветомира ГЕОРГИЕВА
image
image
image
image
image
Представители на протестиращите срещу промените в Закона за ГМО бяха приети в парламента
image
image
image
13 януари 2010 | 14:38 | Агенция "Фокус"
image
image
image
София. Представители на протестиращите срещу промените в Закона за генно-модифицираните организми (ГМО) бяха приети в Народното събрание от Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие и гори, Евдокия Манева, заместник-министър на околната среда и водите и д-р Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието и храните, съобщиха от земеделското министерство. По време на срещата протестиращите от неправителствения сектор връчиха петиция, в която представиха своите искания.
Членовете на организациите, изготвили декларацията, искат хармонизиране на закона за ГМО, съгласно с директивата на Европейския съюз 2001/18/ЕО по начин, който да защити интересите на България. Едно от основните искания на протестиращите е България да бъде територия, свободна от ГМО и да останат в сила забраните, посочени в чл. 79 и чл.80 от Закона за генетично модифицираните организми.
Във връзка с предстоящите промени в Закона за ГМО ще бъде сформирана работна група от членове на Комисията по земеделие и гори, Комисията по околната среда и водите и представители на протестиращите организации, стана ясно днес.
Законът предстои да бъде приет на първо четене в Народно събрание, но преди да бъде окончателно гласуван на второ четене ще бъдат направени промени, които да удовлетворяват исканията и да бъдат защитени интересите на всички страни. Предложено беше разрешителният режим за употребата на ГМО на територията на страната да става след одобрение на Народното събрание. Ще се обсъди и засилване на контрола върху храните съдържащи ГМ продукти, които да бъдат задължително етикетирани.
image
image
image
image
image
Нона Караджова призова депутатите да хармонизират българското законодателство с европейското за ГМО
image
image
image
13 януари 2010 | 14:22 | Агенция "Фокус"
image
image
image
София. България на ниво парламент може да въведе забрани за определени генномодифицирани организми (ГМО). Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова при обсъждането на промените в Закона за генетично модифицирани организми, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Караджова призова депутатите - да приемат законопроекта на първо четене като каза: „Нашата задача в момента е да приведем нашето законодателство към европейското. Едновременно с това ние можем чрез ЕП да се опитаме да променим това европейско законодателство”. „Едно от основното постижение на Европейската общност е свободното движение на стоки, услуги и хора. Ние не можем да въвеждаме забрани”, заяви Караджова.
Цветомира ГЕОРГИЕВА
image
image
image
image
image
Джевдет Чакъров: Не бива да се отива към пълна либерализация по отношение на ГМО
image
image
image
13 януари 2010 | 14:17 | Агенция "Фокус"
image
image
image
София. Не бива да се отива към пълна либерализация по отношение на генетично модифицирани организми (ГМО). Това каза депутатът от ДПС Джевдет Чакъров от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на Чакъров - трябва да се ползва опитът и на други страни от ЕС по отношение на ГМО. С промените, които се предлагат в Закона за ГМО, се предлага да отпадне забраната за отглеждане на ГМО на територията на цялата страна, включително и на тютюн и маслодайна роза. Трябва да бъдем много отговорни и внимателни, защото става въпрос за емблематични култури за нашата страната, коментира депутатът.
По думите му - в останалите страни на ЕС има силно негативно отношение към ГМО. Той призова с промените, които ще се направят, да се защитят националните интереси и да отговарят на обществените нагласи.
Лъчезар Тошев коментира: В обществото има сериозни резерви към генетично модифицирани организми. Не трябва да разглеждаме членството си в ЕС като една администрация, която само транспонира директивите, каза депутатът. Той призова българския парламент да направи такива законодателни промени, с които да предизвика промяна в европейското законодателство.
Цветомира ГЕОРГИЕВА
image
image
image
image
image
Депутатите гледат на първо четене промените в Закона за ГМО
image
image
image
13 януари 2010 | 13:59 | Агенция "Фокус"
image
image
image
София. Депутатите разглеждат на първо четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицирани организми, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Предлаганите по-важни изменения и допълнения са: отмяна на общи забрани, свързани с освобождаването в околната среда и пускането на пазара на генетично модифицирани организми (ГМО) на определени селскостопански култури, както и на забрани за освобождаване в околната среда на ГМО в определени територии; провеждане на процедури по издаване на разрешително/постановяване на отказ, съответно привеждане на срокове в съответствие с директивите; уеднаквяване прага на допустимост относно съдържанието на ГМО, за което не се изисква специално етикетиране.
Цветомира ГЕОРГИЕВА
image
image
image
image
image
200-300 души са се събрали на протест срещу промени в Закона за генно-модифицираните организми
image
image
image
13 януари 2010 | 12:35 | Агенция "Фокус"
image
image
image
София. 200-300 души са се събрали на протест до северния вход на Народното събрание с настояване да не се приемат предвидените промени в Закона за генно-модифицираните организми (ГМО), предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Организатор на протеста е Българската национална асоциация на потребителите, съорганизатори Инициативен комитет на родители и граждани регистрирани в портал BG-MAMMA, „Агролинк”, „За земята", Коалиция „За да остане природа в България”.
Протестиращите удрят с барабани. Някои носят плакати с надписи „ГМО – бомба със закъснител”, „Да на биозоната, не на генномодифиираните организми” и други.
Според протестиращите внасянето за разглеждане на законопроекта е станало тихомълком, без обществено обсъждане.
Стоян ЦОНКОВ
image
image
image
image
image
Организациите, протестиращи срещу ГМО, са изготвили декларация
image
image
image
13 януари 2010 | 10:41 | Агенция "Фокус"
image
image
image
София. Премахването на забраната за отглеждане на генномодифицираните организми (ГМО) ще означава загуба на пазари за селскостопанска продукция на България, каза за Агенция „Фокус” Светла Николова, председател на сдружението „Агролинк”. „В Канада преди 2 месеца организирахме среща с канадски фермери. Те казаха, че в Канада 10 години откакто е позволено отглеждането на ГМО, вече няма друга царевица и соя освен ГМО. Всичко в Канада е замърсено. У нас това няма да се случи след 10 години, а след 2 – 3 години, заради размерите на страната. Не е възможно съвместното съществуване между ГМО култури и не-ГМО”, каза Николова.
Днес организации от неправителствения сектор ще организират протест поред парламента, против промените в закона за ГМО. Членовете на организациите са изготвили декларация за хармонизиране на закона за ГМО, съгласно с директивата на Европейския съюз 2001/18/ЕО по начин, който да защити интересите на България. Тя ще бъде представена пред управляващите още днес.
„Имаме конкретни предложения по конкретни текстове. Не сме съгласни с начина, по който те отхвърлиха прилагането на закона, който е в момента. А той е, че има трима членове, представители на неправителствени организации, в комисията в Министерство на околната среда и водите. Те въобще не са информирани за заседание на комисията. Тук не става въпрос за обществено обсъждане, а членове на комисията не са информирани, че ще се променя закона. С някои текстове от промените на закона сме съгласни с други не. Има много възможности, които европейската директива 2001/18/ЕО предлага, така че да се защитят интересите на държавата. Това вече се прилага в други страни членки на ЕС”каза още Николова.
Стоян ЦОНКОВ
image
image
image
image
image
ВМРО подкрепя протеста срещу генномодифицираните организми
image
image
image
13 януари 2010 | 10:17 | Агенция "Фокус"
image
image
image
София. ВМРО подкрепя протеста на българските природозащитници пред Народното събрание срещу генномодифицираните организми. Има опасност Народното събрание да приеме драстични промени в законовите текстове, които регламентират разпространението на генномодифицираните организми (ГМО). С тези промени на практика ще се даде възможност за безконтролно отглеждане и освобождаване в природата на генномодифицирани култури, като се премахват всякакви изисквания за буферна зона между тях и териториите от „Натура 2000”. Това означава, че ГМО ще се разпространяват безпрепятствено, а това е безвъзвратна загуба за природата.
Предлага се да отпаднат членове 79 и 80 от действащия закон, които в момента гласят следното: „Забранява се освобождаването в околната среда и пускането на пазара на следните ГМО: тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.”; „Забранява се освобождаването на ГМО в териториите, включени в националната екологична мрежа по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, както и в прилежащите им територии, обхващащи 30-километров пояс около тях.” Очевидно почти всички култури у нас ще загубят защитата си от ГМО, а в случая сред тях са и традиционни за България продукти.
Промените в Закона за генномодифицираните продукти са мотивирани с някакви изисквания на Европейската комисия и с поредната „хармонизация”. Дали пък за тази „хармонизация” не стоят интересите на други страни членки на ЕС, които искат да оставят „градинката си” чиста. Защото в страни като Австрия, Швейцария и Германия генномодифицираните организми не са желани. Никой досега обаче не си направи труда да обясни пред обществото дали и как са застрашени храните у нас и природната среда и какво точно са тези „изисквания на ЕК”. Ефектите на ГМО не са достатъчно изследвани и са рискови. Единствените, които със сигурност печелят от разпространението на ГМО, са големите концерни в бранша, заявиха от ВМРО.
image


Тагове:   ГМО,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zachistihrani - Стадо!
13.01.2010 19:18
Личното ми мнение е, че законът е приет прибързано, без истинско обществено обсъждане и без народните представители от ГЕРБ да са информирани за опасностите от ГМО. Не съм ни най-малко удовлетворена от обясненията, че оттук нататък контролът едва ли не щял да стане още по-строг. България, за съжаление е държавата на тоталната корупция по етажите на властта, където заобикалянето на закона се случва не като изключение, а като правило. И ако не за малко, то винаги за много пари.
Каквито и да са изискванията на ЕС, а до този момент няма отговор на аргументите свързани с другите, ратифицирани от страната ни конвенции, всяка държава е в правото си да провежда своя национална политика, когато става дума за здравето на нацията и за опазването на околната среда и биоразнообразието.
Днес депутатите гласуваха като стадо без да си дават сметка, че ако се стигне до прецеденти с ГМО, те могат да имат необратим характер.
Силвия Стефанова
цитирай
2. iskren74 - Те наистина не знаят какво предс...
13.01.2010 22:21
Те наистина не знаят какво представлява ГМО. Не са прочели и един ред. Иначе едва ли чак толкова спокойно щяха да гласуват.
Една от статиите да прочетат или 10 минути от руския филм да видят и може би ще се позамислят.
ГЕРБ и Атака носят цялата отговорност.
И особено Атака. Ако този закон бяха приели тройната коалиция Сидеров щеше да получи ставни болки от резките си движения.
Шест месеца пръста си не са мръднали за едно нещо. Като някакви римски колони крепят ГЕРБ!
Щели да дойдат БСП и ДПС! Толкова смешен аргумент. БСП има 9 % според МБМД! Как ще дойдат? По кой начин? Винаги Атака могат да гласуват ЗА кабинета Борисов при вот на недоверие. Това не значи, че през сесиите на НС трябва сляпо и машинално да гласуват всяко предложение на Гражданите. Плюс това Сините защо ги отписват?
Само 36 души против! Къде са депутатите|? Защо не са на работа. И как го изчислиха 127 души да присъстват, за да има кворум.

Всички си измиват ръцете с това до болка втръснало "хармонизиране с европейското законодателство". България си има плодотворна земя и няма никаква нужда от тези отрови.
На мен ми е много чудно как ЕС разрешава ГМО!?
От лятото пък забраняват пушенето в заведенията.
Това е пълен абсурд и дискриминация.
Като не искат да дишат дим да не ходят в ресторанти! Като че ли всеки ден са по ресторанти. Това е 90% така да се каже от удоволствието да седнеш някъде и да си запалиш цигара с някое питие или кафе. Не знам. Прекалиха вече с тези евроценности и директиви...но това в скоби.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zachistihrani
Категория: Политика
Прочетен: 130386
Постинги: 48
Коментари: 37
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930