Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2010 09:11 - Да не отваряме широко вратата пред ГМО
Автор: zachistihrani Категория: Политика   
Прочетен: 1683 Коментари: 2 Гласове:
0



В България продължава порочната практика лобистки текстове да се прокарват в парламента с помощта на  „европейски” аргументи. Оказа се, че и либерализирането на режима за отглеждане на генно-модифицирани организми/ГМО/ се представя пред обществото като хармонизиране с европейското законодателство. Да, но не съвсем!

Няма да коментирам факта, че европейските директиви често имат препоръчителен характер и винаги позволяват отделните страни сами да преценят степента на приложимост на определен документ в съответната държава. Особено когато става въпрос за тематика, по която позициите са силно поляризирани като ГМО, например.

Този филм - как политически решения пред електората се оправдават с Брюксел, вече сме го гледали в изпълнение на тройната коалиция и финалът беше много болезнен. Затова новите управляващи не трябва да допускат същата грешка.

Приемането на предложените от правителството промени в Закона за ГМО  трябваше да е предшествано от широка обществена дискусия, да се чуят всички гледни точки, да се направи дългосрочен анализ на последиците от тези промени върху човешкото здраве, околната среда, биологичното разнообразие и екологичното земеделие у нас.

Не можем да си позволим да отворим широко вратата пред генно-модифицираните организми без да си даваме сметка за последствията върху българската природа, земеделското производство и конкурентоспособността на нашите продукти на европейския пазар. Голям процент от гражданите на Обединена Европа не желаят да купуват генетично модифицирани храни.

Какво ще стане с традиционните български култури и екологично чисти храни ако бъдат генетично замърсени? Как ще развиваме екологично и биологично земеделие, ако не можем да гарантираме чистота на почвите, семената, фуражите? Искаме ли да осигурим ефективен и независим контрол над продуктите, допускани до българския пазар, за съдържанието им на ГМО или не съвсем…

Въвеждането на задължително етикетиране на продукти със съдържание на ГМО над допустимите стойности, обвързано с адекватни санкции при нарушаване на тези изискванията е крачка в правилната посока. Но днес има ли надежден контрол?

По данни на природозащитни организации в България се предлагат хранителни продукти, съдържащи ГМО над допустимите норми, без това да е указано на опаковките им, както предвижда закона.

И тук засягаме една много важна тема – правото на информиран избор, което на нас българите много дълго ни беше отнето.

Вярно, че не трябва да се противопоставяме на прогреса и , че ГМО са  резултат от развитието на науката. Но също така е вярно, че безотговорното отношение към инвазията на генните мутации може да има фатални последици.

Публикувано в блога на бившата евродепутатка Петя Ставрева на 14.01.2010 г.

http://pss.blog.bg/politika/2010/01/14/da-ne-otvariame-shiroko-vratata-pred-gmo.472267



Тагове:   ГМО,


Гласувай:
0



1. анонимен - Много добре казано
15.01.2010 11:49
Права е Петя Ставрева, генните мутации са опасни!
цитирай
2. анонимен - Огромната лъжа на управляващите за ГМО и писмото от ЕК
03.02.2010 13:37
Огромната лъжа на управляващите за ГМО и писмото от ЕК
Дата: 03.02.2010

Отговор от ЕК за стартиралата процедура по ГМО

Поради тоталната липса на прозрачност около писмото от ЕК до МОСВ от м.април 2009, послужило за мотив за промяна на закона за ГМО, в което писмо МОСВ твърдят, че е стартирана наказателна процедура срещу България за несинхронизиране на законодателството ни за ГМО с евро директиви, сдружение За Земята са отправили преди месец официално запитване до ЕК каква точно процедура е стартирана срещу Бг.

Вчера е получен отговор от ЕК, от който става ясно, че стартираната "процедура № 2023/2009 е за нарушение относно непълно и неправилно транспониране на директива 98/81/ЕО, изменяща директива 90/219ЕИО, относно работата с ГМО в контролирани условия и замърсяване в района на с. Доброславци"!

Контролираните условия обхващат единствено опити с ГМО в лабораторни условия. Това означава, че ЕС не иска от България промяна на закона, в частта освобождаване на ГМО в околната среда и не счита, че законът ни противоречи на евро директивите в тази си част - конкретно директива 2001/18/ЕО.

Това доказва манипулациите на МОСВ и обяснява защо това писмо така и не беше показано на нито един представител на НПО или медия, въпреки многократните искания.

Това е доказателство за наличието на мащабни корупционни схеми, умело прикрити зад израза на селския пъдар: "Европа иска това от нас".

Това е доказателство за пълна липса на контрол от страна на отговорните институции, т.к. е допуснато замърсяване с ГМО, за което Европа ни санкционира.

За информация - с. Доброславци е в софийска област и в него се намира фабриката на фирмата Биопрограма, производител на билкови чайове.

http://journey.bg/news/?&ntype=1&year=2010&news=40358

http://www.bnews.bg/topics-5119
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zachistihrani
Категория: Политика
Прочетен: 130485
Постинги: 48
Коментари: 37
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930