Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2010 17:36 - Битката за „България – свободна от ГМО зона” НЕ е загубена!
Автор: zachistihrani Категория: Политика   
Прочетен: 4957 Коментари: 3 Гласове:
3



Битката за „България – свободна от ГМО зона” НЕ е загубена! 14.01.2010 | Зелените адвокати

imageПредставители на протестиращите групи: Биляна Манчева (инициативен комитет към форума „бг-мама”), Богомил Николов (Българска национална асоциация на потребителите) и Свилен Овчаров (Зелените адвокати), които бяха на среща в Парламента по време на протеста срещу либерализирането на режима за генетично модифицирани организми (ГМО) вчера, съобщиха, че правителството открито е признало пред тях, че законопроектът би могъл да има повече ограничения и забрани за ГМО и че правото на ЕС (Директивите) позволяват това! Това е един от основните аргументи на управляващите и по-точно на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), който на практика беше разбит по време на закритата среща!

По време на обсъждането от страна на правителството са заявени определени отстъпки от досегашните текстове за промяна на Закона за ГМО в България, а именно:
- Разглеждането случай по случай на заявки за разрешителни на отделните ГМО-хибриди ще става по сложна, тромава и бюрократична процедура пред МОСВ;
- Процедурата по одобрение на отглеждането на даден ГМО хибрид ще завършва с решение на Народното събрание (след решението на МОСВ) с цел осигуряване на двойна гаранция, макар и мъглява;
- Чл.80 от ЗГМО няма да се отменя, ще си остане забрана за пускане в природата в защитени зони по ЗБР, а вече и в защитени територии по ЗЗТ и сертифицирани за биологично земеделие земи.

До голяма степен направените заявки за готовност за по-рестриктивен закон за отглеждането на ГМО в сравнение с гласувания към момента текст на проектозакона зависят от бъдещата работа по текстовете в отговорните комисии. Нашето настояване обаче ще бъде за пълно ограничаване отглеждането на ГМО в България (посредством приемане на списък забранени видове „случай по случай”, стартирайки с единствения разрешен към момента хибрид за отглеждане в Европейския съюз – царевица MON810!).

На срещата са обещани още възможност за участие на граждански организации в заседанията на Комисиите, както и съставянето на съвместна работна група по изменение текстовете на закона между представители на граждански организации и Комисията по околна среда и Комисията по земеделие и гори към НС. Това е демократична и добра възможност, тъй като до момента законопроектът за изменение на ГМО е изготвян напълно непрозрачно и без да се уведомени и поканени членовете на Консултативната комисия по ГМО към министъра на околната среда и водите, в който има трима НПО представители!

В срок от 21 дни трябва да бъдат изготвени конкретни текстове и предложения по законопроекта: това е максимален срок за доработване на законов текст между първо и второ четене.

Депутатите категорично отказаха връщане на Закона в комисиите или в МОСВ за повторно разглеждане преди първо четене и като цяло заявиха, че „няма време” и се бърза.

В предложенията за поправки на проектозакона виждаме и следните опасности – освен нежеланието напълно да се ограничи отглеждането на ГМО в България”:
- „Чл.79 няма да се отменя, ще се замени с друг текст, който да отговаря на директивите, но да постави ограничения или възможност за забрани” – към момента не е ясно по какъв начин ще бъдат наистина осигурени някакви гаранции;
- Процедурата по одобрение на отглеждането на даден ГМО-хибрид от Министерството на околната среда и водите ще става с участието на гражданските групи – не е ясно обаче как ще се осигури това, при положение че и към настоящия момент би трябвало да има такива гаранции, но представителите на НПО са напълно изключени от процеса до надигането на протестите;
- Променя се текстът за задължителен буфер от 30 км отстояние при отглеждане на ГМО в природата с текст, предвиждащ за всеки щам да се решава отделно какво да е буферното отстояние. Това положение създава опасност за намаляване на това отстояние в бъдеще.

Работата по Закона тепърва предстои и зависи както от усилията на природозащитните организации, земеделските групи и асоциации, асоциациите на потребители, така и от ясно изявения публичен интерес. Затова призоваваме всички в периода на изготвяне на законовите текстове, както и при обявяването на следващи обществени акции, да информираме колкото можем повече хора за съществуващата опасност, да участваме в инициативите и да организираме сами нови. Виждаме много предложения в интернет - моля всеки да осъществи по една своя идея и да намери приятели, които да осъществят по още една.

Всички сме доброволци, нека не очакваме от някого да направи всичко необходимо - това е невъзможно, всеки трябва да направи по нещо по силите си!

 



Тагове:   зона,   ГМО,


Гласувай:
3



1. iskren74 - Стана голям дебат за ГМО!
02.02.2010 22:14
Стана голям шум по въпроса! :)
Радвам се, че и блога за чисти храни има скромен принос за това :) Специални поздрави за Силвия Стефанова!
Гледам и в блог вълна и в "най-популярни" има коментари за ГМО.
Голям принос за разгласяването на този проблем в обществото имат от "За да остане природа в България" и от BG-Mamma!
А днес дори се състоя и Референдум по БНТ на тази тема. За съжалание там не стана дума за липсата на етикети и последиците от ГМО, като рак, алергии, диабет, астма, болести на храносмилателния тракт и щитовидната жлеза и за резистентността, но като цяло противниците на ГМО се справиха много добре, много по-добре от опонентите им и особено от мъжете :))
цитирай
2. анонимен - Огромната лъжа на управляващите за ГМО и писмото от ЕК
03.02.2010 13:35
Огромната лъжа на управляващите за ГМО и писмото от ЕК
Дата: 03.02.2010

Отговор от ЕК за стартиралата процедура по ГМО

Поради тоталната липса на прозрачност около писмото от ЕК до МОСВ от м.април 2009, послужило за мотив за промяна на закона за ГМО, в което писмо МОСВ твърдят, че е стартирана наказателна процедура срещу България за несинхронизиране на законодателството ни за ГМО с евро директиви, сдружение За Земята са отправили преди месец официално запитване до ЕК каква точно процедура е стартирана срещу Бг.

Вчера е получен отговор от ЕК, от който става ясно, че стартираната "процедура № 2023/2009 е за нарушение относно непълно и неправилно транспониране на директива 98/81/ЕО, изменяща директива 90/219ЕИО, относно работата с ГМО в контролирани условия и замърсяване в района на с. Доброславци"!

Контролираните условия обхващат единствено опити с ГМО в лабораторни условия. Това означава, че ЕС не иска от България промяна на закона, в частта освобождаване на ГМО в околната среда и не счита, че законът ни противоречи на евро директивите в тази си част - конкретно директива 2001/18/ЕО.

Това доказва манипулациите на МОСВ и обяснява защо това писмо така и не беше показано на нито един представител на НПО или медия, въпреки многократните искания.

Това е доказателство за наличието на мащабни корупционни схеми, умело прикрити зад израза на селския пъдар: "Европа иска това от нас".

Това е доказателство за пълна липса на контрол от страна на отговорните институции, т.к. е допуснато замърсяване с ГМО, за което Европа ни санкционира.

За информация - с. Доброславци е в софийска област и в него се намира фабриката на фирмата Биопрограма, производител на билкови чайове.

http://journey.bg/news/?&ntype=1&year=2010&news=40358

http://www.bnews.bg/topics-5119
цитирай
3. zachistihrani - Не бъди анонимен! Сканирай пи...
04.02.2010 12:45
Не бъди анонимен!
Сканирай писмото и го качи заедно с превода!
Само тогава ще има смисъл от този документ!
Ако това е вече направено - дай линк към него!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zachistihrani
Категория: Политика
Прочетен: 129963
Постинги: 48
Коментари: 37
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031