Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2010 00:18 - Скандално заседание на комисията по ГМО погазва закона
Автор: zachistihrani Категория: Политика   
Прочетен: 1323 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.07.2010 00:21


Скандално заседание на комисията по ГМО погазва закона четвъртък, 1 юли 2010 г. 

Бойчо Попов

image На извънредно заседание на консултативната комисия по ГМО членовете й не са били информирани, че вече има забрана на ГМ картоф „Амфлора” в Австрия и Унгария. Членовете на комисията не изслушаха и предоставената от представителите на НПО информация и отказаха да дадат думата на д-р Светла Николова. Това скандално заседание е пряка предоставка за нарушение на Закона за ГМО.
още по темата

По всичко изглежда, че битката на неправителствения сектор за „България, свободна от ГМО", не е приключила с приемането на закона за ГМО. На проведеното извънредно заседание на 30-и юни на консултативната комисия по ГМО членовете на комисията отказаха да бъде давана думата на д-р Светла Николова, представител на природозащитните НПО в комисията, съобщиха от „Агролинк".

Както е известно, комисията се състои от 15 хабилитирани научни работници с право на глас, както и представители на заинтересовани министерства, Комисията за защита на потребителите и трима представители на природозащитни НПО, без право на глас.

Извънредното заседанието се проведе по искане на земеделското министерство за представяне и преразглеждане на оценката на риска за околната среда от употребата на генетично модифицирана царевица МОN810 на базата на постъпила нова научна информация за въздействието й върху околната среда по повод въведена забрана във Франция, основана на предпазната клауза по чл. 23 от Директива 2001/18.

Коалиция „За да остане природа в България", в която членува и Агролинк, отчита като странен факта, че в материалите на министерството са били включени само избрани статии и е липсвала всякаква информация за доказателствата, използвани в други страни като Австрия и Унгария, при забраната на МОN810.

Комисията не е била информирана, че вече има забрана на ГМ картоф „Амфлора" в Австрия и Унгария. BNews припомня, че според чл. 82 на новия Закон за ГМО в случай, че страна-член на ЕС забрани отглеждането на дадена ГМО-култура, министърът на земеделието автоматично може да  прехвърли забраната и в България.

Въпреки очевидната липса на информираност за научните резултати в областта на ГМО в другите страни, членовете на комисията не изслушаха предоставената от представителите на НПО информация и отказаха да дадат думата на д-р Светла Николова. Комисията реши, че поради липса на нови български научни изследвания, тя може да се позове само на информацията, получена от Европейската комисия по безопасност на храните (EFSA). Тази агенция обаче е силно критикувана заради едностранчивите й оценки, с явен лобистки характер, облагодетелстващ фирмите за продажба на ГМ семена и химикалите към тях.

„Липсата на достатъчна научна аргументация и крайната нетолерантост към представители на НПО от страна на научни работници, членове на комисията по ГМО, поставя под съмнение обективността на работата на комисията. Мнението на комисията е в крайно противоречие с ясно изразените позиции на обществеността, браншови организации и научни институции", заяви д-р Николова.

В очакване на решението на министъра на земеделието относно забраната на MON810 в България, Коалиция „България - свободна от ГМО" и Коалиция „За да остане природа в България" са на категоричното мнение, че земеделското министерство, спазвайки новия закон, трябва да предприеме същата процедура и за забрана на картофа „Амфлора".

http://www.bnews.bg/article-12031



Тагове:   заседание,   ГМО,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zachistihrani
Категория: Политика
Прочетен: 130893
Постинги: 48
Коментари: 37
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930