Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2009 10:17 - Кой и как печели от ГМО
Автор: zachistihrani Категория: Политика   
Прочетен: 1329 Коментари: 0 Гласове:
2



Светът тотално преминава към ГМ култури, до този извод стигна агенция PG Economics в своя доклад за въздействието на отглеждането на ГМ култури в селското стопанство и околната среда. Проучванията показват, че използването на биотехнологиите носи на американските фермери допълнителен приход от около 10,0 млрд. долара само за 2007 г. В периода от 1996 до 2007 г., допълнителните приходи са около 44,1 млрд. долара. Ръстът на допълнителните доходи на земеделските производители от 46,5%, е свързан с по-ниските разходи за отглеждането на зърнени и бобови култури чрез намаляване на използваните хербициди и инсектициди със 17,2%. Прилагането в производството на ГМ култури, съществено е увеличило добивите, дори при условията на климатични аномалии, като суша или тежка зима. Освен това, използването на биотехнологиите намалява емисиите на парникови газове чрез намаляване на междинните цикли, в които се използват селскостопанските машини. Така, само чрез използване на биотехнологията от американските фермери, от 1996 г. в атмосферата на планетата, не са попаднали приблизително 10 млрд. килограма вредни газове.

Според специалистите на корпорацията DuPont, използването на ГМ култури ще продължава да расте и в бъдеще. Съгласно прогнозите, през следващите десет години добивите на ГМ царевица и ГМ соя ще нараснат с 40%. Учените вече работят върху следващите сортове царевица с по-висок среден добив.

Представители на други агрохимически корпорации - Monsanto - очакват, че приходите на биотехнологичните компании, които произвеждат ГМ семена, ще се удвоят до 2012 г. спрямо нивата през 2008 г. В момента корпорацията Monsanto провежда 2 нови ГМ проекта. Единият - за царевица, с цел да се подобри устойчивостта срещу сушата, ново семейство хербициди и инсектициди, болести и вредители, както и по-голям добив. Вторият проект - за соя, която включва по-добро опазване на семената от вредители (по поръчка на бразилските земеделски производители), както и за повишаване на добивите. Като цяло, производителите на ГМ сортове, се смятат за подготвени за растежа на населението на Земята(до 8,0 млрд. през 2030 г.), за повишаване на търсенето на храните и за климатичните промени, които не позволяват повече провеждането на земеделска дейност, основана на традиционните технологии. Тяхното мнение е споделено от земеделските производители на пшеница. За широкото използване на ГМ пшеница са и хлебопроизводителите, защото това осигурява по-ниски цени за по-високо качество на пшеницата.

Публикувано на сайта agrosaveti.com

    image ГМ
написан от stam, 18-юни-2009
Чудесно - добри добиви, високи печалби ...... Дали след 20г. хората ще бъдат същите. В една книга четох, че ще ни заменят с роботи и ще останат съвсем малко хора.  
  • image
Относно ГМО
написан от dafi0707, 18-юни-2009
А защо измират пчелите им? А защо едно от условията за сертифициране на производството на селскостопанска продукция като биологично е именно отстоянието от полета с ГМО-растения на разстояние, по-голямо от обикновения ареал на разпространение на полена? А защо цената на биологично произведените зеленчуци, плодове и мед е в пъти по-висока от тази на конвенционално произведените? И защо едно от изискванията да се получи разрешение за засяване на каквото и да ГИ растение е наблизо да няма полета за биологично производство? И веднъж пуснати на свобода ГИ-растения, кой ще спре разпространението на прашеца им на километри?
ЕСТЕСТВЕНО, че Дюпон и Монсанто ще пишат такива дивотии, нали те ще приберат ОГРОМНАТА печалба от тяхното разпространение! Като са ТОЛКОВА загрижени за изхранването на човечеството, защо вместо да се напъват да увеличават добивите от соя, царевица, картофи и какво ли още не, просто не спрат да изсипват тонове зърно в морето само за да поддържат висока цената му?!? ЗНАЧИ ПАК "КЕЛЕПИРА", както би казал Бай Ганю, ги води в "добрите им намерения, а не лицемерната грижа за човечеството и екологията! Мога да дам богат материал по въпроса на всеки, който се интересува от темата.


Тагове:   как,   ГМО,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zachistihrani
Категория: Политика
Прочетен: 130903
Постинги: 48
Коментари: 37
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930