Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2010 15:16 - Отворено писмо на пчеларите срещу промените в ГМО
Автор: zachistihrani Категория: Политика   
Прочетен: 1489 Коментари: 1 Гласове:
0



Пчелари изпратиха отворено писмо срещу промените в Закона за ГМО image
21.01.2010 Пчелари изпратиха отворено писмо срещу промените в Закона за ГМО

image Разгледайте галерията със снимки на FERMER.BG Влез в категория видео споделяне на FERMER.BG Виж последните селскостопански обяви Изкажи мнение във форума на българския фермер

Пчелари изпратиха отворено писмо относно промените в закона за ГМО до отговорните институци. Копие от писмото получи и Фермер.БГ:


ДО
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
г-н БОЙКО БОРИСОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
г-жа ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ
г-жа НОНА КАРАДЖОВА
МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ
г-н МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ
МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Д-р БОЖИДАР НАНЕВ
МЕДИИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТНОСНО ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИТЕ ОРГАНИЗМИ

ОТ ПЧЕЛАРСКАТА ОБЩНОСТ

„За нацията няма нищо по-важно от нейното бъдеще”

Ние пчеларите сме сериозно разтревожени от готвените промени в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО). Считаме, че в момента страната ни разполага с един от най-добрите закони по отношение запазване на здравето на населението, опазване на биоразнообразието и на природата у нас като цяло и на този етап не бива да се променя.

Заедно с рекламираните полезни качества, ГМО крият и много заплахи. Живите организми са устроени много сложно и учените не могат да предвидят всичките последици от вкарването на чужди гени в даден организъм. Поради тази причина няма възможност да се предвидят предварително какви ще са дългосрочните последици върху организма на този, който консумира храни получени от ГМО и какви ще са дългосрочните последици върху околната среда.

Пуснати веднъж в природата, над ГМО не може да се упражнява контрол. Те не могат да се приберат обратно – започват да се размножават и да се разпространяват, както обикновените растения. Това е пускане на злия дух от бутилката. Генетичното замърсяване, за разлика от ядреното и химическото е необратимо!

Производството на семена-терминатори (стерилни след даване на еднократна реколта) е реална опасност фермерите да станат завинаги зависими от производителите на ГМО семена и пестициди, защото ще могат да ги закупуват само от тях и то при монополни цени и условия. ГМО семена могат да се окажат и средство за политически натиск над страната.

Един от митовете за ГМО е, че те могат да се отглеждат съвместно с конвенционални и биологични култури. Това не е вярно, но е теза защитавана от заинтересовани кръгове. При отглеждане на ГМО, полени от тях се разнасят от вятъра, от пчелите, от птици, от други животни, от селскостопански машини на големи разстояния и заразяват с тях конвенционалните и биологичните култури. След 13 год. отглеждане на ГМО по света са налице доказателства за невъзможността за съвместното съществуване на ГМ култури с конвенционални и биоземеделски култури. След време всички култури стават ГМО.

„Доклад на Здравната организация на САЩ от юли 2009г. посочва данни за намаляване на репродуктивните способности и увеличаване на смъртността на живите организми при приемане на ГМ храни. Най-засегнати от тези продукти са децата. Затова свидетелстват все по-честите заболявания от злокачествени тумори при млади хора” – посочва г-н Пърси Шмайзер, канадски фермер, водил 10 г. дела с концерна Монсанто. (Препоръчваме да се гледа приложеният филм на DVD за проблемите на фермерите с гиганта Монсанто).

Как стоят нещата с ГМО и пчелите? Изследвания на учени в Шотландия показват, че пчелите могат да пренасят замърсен полен в радиус надхвърлящ 10 км. Ето как тези безкрайно полезни и трудолюбиви насекоми стават неволни вредители, разнасяйки ГМ полен и замърсявайки с него други растения. В България този ефект ще е още по-силен, поради големия брой пчелни семейства на единица площ.

През 2000г. проф. Х.Катц, водещ германски зоолог, публикува изследване показващо, че гени използвани за модифициране на маслодайна рапица са се прехвърлили в бактерия, живееща в стомаха на медоносните пчели. Променената бактерия може да мутира и да причини увреждане на пчелите с непредсказуеми последици.

Има научни свидетелства, че пчели, които консумират Bt култури (а това засега масово са царевицата, соята и памукът), страдат от увреждане на сетивото за миризма и скъсяване на живота. В статията „Да се забрани ли отглеждането на ГМ царевица MON 810 в Германия?” от април 2009г., авторите отбелязват: „също така способността на пчелите да съзряват (да се развиват) може да бъде ограничена при използването на Bt токсина (б.а. произвеждан от царевицата MON 810). Това може да има опустошителни последици за популацията на пчелите, в случай че бъде нарушено чувството им за ориентация при търсенето на храна”.

Какво ще стане с пчелите, когато загубят основния си инструмент за намиране на храна – сетивата за миризма, когато загубят способността си за ориентиране и не могат да намерят обратно пътя до кошера, като се скъси животът им?
Отговорът е повече от стресиращ. Пчелите в недълъг период от време просто ще изчезнат. Тук е мястото да си припомним знаменитите думи на Айнщайн: „Четири години след изчезването на пчелите ще изчезнат и хората”. Няма какво повече да кажем!
Началото на засяването на ГМО ще е началото на края на пчеларството у нас. Ние пчеларите не искаме това да се случи! Ние не искаме в нашата страна да се засяват ГМО!
80% от европейците не искат да консумират хранителни продукти, съдържащи ГМ съставки. При това положение нашите фермери няма да могат да изнасят своята продукция в ЕС – основният търговски партньор на България.

ЕС не желае дори пчелен мед и розово масло добити от площи засети с ГМО.

Ние пчеларите сме съгласни с посоченото в програмата на ПП „ГЕРБ”, публикувана на 01.06.2009г., че „Земята, горите, биоразнообразието са най-голямото богатство на страната ни”, и ще добавим, че пчелите, като основни опрашители в природата, играят особено важна роля за поддържане на биоразнообразието, за съхраняване на това богатство.
Най-добрият път за развитие на българското селско стопанство с перспектива в рамките на ЕС е биологичното земеделие, в т.ч. и пчеларство – без ГМО, без пестициди и химикали.

Нашите предложения са:
1.С широкото участие на медиите, обществеността да се информира за същността, за рисковете и опасностите от ГМО.
2.Промените в Закона за ГМО да се направят:
-след широко обществено обсъждане с участието на неправителствени организации;
-след очакваните скорошни промени в европейското законодателство за ГМО.
3.Като се използват предпазните клаузи в чл.4 и чл. 23 на Директива 18/2001 на ЕС, да се забрани отглеждането на ГМО царевица MON 810, както това са направили 6 страни-членки: Австрия, Гърция, Унгария, Франция, Люксембург, Германия.
4.Да се забрани вноса на ГМО зърно за фураж и храна (царевица, соя и др. култури).
5.Да се въведе граница за максимално допустимо количество ГМО в храните до 0,1%, което да не се означава на етикетите, както е във Франция и Австрия.
6.Контролните органи стриктно да следят за означаване на етикетите за наличието на ГМО в храните. При нарушения да налагат строги санкции и да информират обществеността.
7.Нелегалният внос на семена и нелегалното засяване на ГМО да се санкционира строго.
Нашият призив е „ЗА ДА ИМА БЪДЕЩЕ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА, ЗА ДА ИМА ПЧЕЛАРСТВО, БЪЛГАРИЯ – СВОБОДНА ОТ ГМО”.

ПРИЛОЖЕНИЕ: филм на DVD за проблемите на фермерите с компанията МОНСАНТО.
За контакти: 0898 504 815 Илия Цонев; e-mail:  iliatsonev@abv.bg

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНА НАУЧНА АСОЦИАЦИЯ ПО ПЧЕЛАРСТВО:   
                            /проф.Кънчо Кънчев/
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛЕН БРАНШОВИ ПЧЕЛАРСКИ СЪЮЗ:
                                    /ПламенИванов/ 
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИ ПЧЕЛАРСКИ СЪЮЗ 1899:
                                      /инж.Стефан Стефанов/
НАЦИОНАЛЕН БРАНШОВА ОРГАНИЗАЦИЯ – БЪЛГАРСКИ ПЧЕЛАРСКИ СЪЮЗ:
13.01.2010г.                                        /Ганчо Ганев/

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Отворено писмо по проблемите на ГМО изпрати Fermer.BG до отговорните институции

Пчелари: ГМО ще бъде началото на края на пчеларството в България

Пчеларите от Смолян подкрепят протеста против отпадането на забраните от ГМО



Тагове:   писмо,   Отворено,   ГМО,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tomcat - Пуснат ли се на свобода тези мутанти ...
05.02.2010 18:41
Пуснат ли се на свобода тези мутанти ще заразят абсолютно всичко,първо растенията после животните и накрая нас хората.Изключително опасна работа са тези гмо-та
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zachistihrani
Категория: Политика
Прочетен: 130941
Постинги: 48
Коментари: 37
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930