Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2010 03:58 - Пилешкото пълно с химии, разболява ни от рак!
Автор: zachistihrani Категория: Политика   
Прочетен: 1484 Коментари: 0 Гласове:
0



image Публикувано от Мариана Атанасова на май 9th, 2010

Посегнаха и на пилешките бутчета! След като разбрахме, че сиренето не е сирене, а киселото мляко, което купуваме всеки ден, не е мляко, дойде ред и на пилешкото месо. Един от най-оборотните продукти, който хиляди български предпочитат да сложат в тенджерите си през делник и за празник, не е това, което изглежда.image

За да има далавера то масово се обработва допълнително, като въпросната обработка не е в полза на потребителя. За да тежи повече и за да издържа по-дълго време, без да се разваля, месото се тъпче с вода и сол, а понякога се инжектира и вещество подобно на желатин, което го прави по-примамливо на външен вид. И тук, както и при млякото, за проблемите свързани с дистрибутирането и продажбата на пилешкото месо, бият камбаната хората, които отглеждат пернатите. Те не само са прецакани от месокомбинатите, които купуват продукцията им, но много често биват обвинявани за качеството на предлагания артикул.

Както може да се очаква, най-много вода има в пилешките бутчета. Те са най-оборотни и съответно печалбата от тях е най-висока. От там нататък може да се сетите за какво става въпрос при другите популярни пилешки разфасовки.

За да спечелят повече пазари не малка част от фирмите, които предлагат пилешко месо, оставят качеството настрана в полза на ниските цени и големия оборот. По този начин те привличат повече клиенти. Трикове за това има колкото искате. За да предложат най-изгодно стоката си, много компании изнасят за пазара продукти, които на пръв поглед улесняват домакинята. Взимаш, слагаш в тавата и печеш. В повечето случаи пилешките пържолки са овкусени с разни маринати и подправки. Не беше далеч времето, когато подобни подобрители се слагаха само в бялото пилешко месо, за да го направят по-вкусно и крехко. Сега тази практика се прилага и за пилешките пържоли от бут, крилцата, както и върху цели пилета.image

Ако подобрителите са в по-голямо количество, твърде възможно е вкусът на месото да е не само особен, но и опасен за здравето. Маринатите съдържат соев протеин, фосфати, гума, карбонати, нитрати и консерванти. Соевият протеин е безобиден на пръв поглед, но разваля вкуса на месото и в повечето случаи е виновен за „нездравословният“ жълтеникав цвят, който придобива то. В големи количества карбонатите могат да доведат до рак. Фосфатите и хидрохлуидите пък удрят по бъбреците и черния дроб.

Така че не се чудете защо пилешкото месо се стопява наполовина, когато го пъхнете във фурната. Купувайте разфасовки само от проверени български производители, и по възможност  нека пилешкото месо да е охладено. В случая със замразените пилешки бутчета, инжектирани с разни смъртоносни коктейли, с пълна сила важи поговорката, че скъпото винаги излиза по-евтино.



Тагове:   рак,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zachistihrani
Категория: Политика
Прочетен: 130459
Постинги: 48
Коментари: 37
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930